Stir fry

Stir fry este o tehnica prin care carnea si legumele sunt gatite, mai ales in tarile din Asia. Pe scurt, conditiile pentru a gati corect sunt

  • se foloseste ulei cu temperatura de fum foarte mare: de alune (peanut), de rapita (canola), de porumb, de samburi de struguri.
  • tigaia se incalzeste mai intai goala, dupa care se adauga uleiul. Uleiul se incalzeste foarte tare (pana incepe sa fumege) si cantitatea folosita este mica
  • carnea si legumele se taie de dimensiuni mici, cat sa bagi in gura. E bine sa le pregatesti pe toate inainte de a incepe gatitul. De asemenea e bine sa ai langa tine toate sosurile pe care le vei folosi.

 sursa foto

  • ingredientele se adauga pe rand, respectand ordinea din reteta.
  • in restaurante se folosesc temperaturi foarte foarte inalte. De aceea e nevoie ca bucatarii sa amestece incontinuu. In bucataria de acasa temperatura flacarii e cu cateva zeci de grade mai mica, de aceea amestecand continuu poate face ca ingredientele sa nu se prajeasca bine. Se lasa cam 30 secunde- 1 minut intre amestecari, in functie de cat de tare e flacara.
  • tigaia nu se umple cu ingrediente. Se pun numai atat cat sa umple fundul tigaii. De aceea e bine sa se foloseasca o tigaie mare, gen wok
  • urmati pasii din reteta, pentru ca e foarte importanta ordinea in care gatiti carnea si legumele. In principiu mai intai se pune carnea, care se sigileaza la temperatura mare, se gateste 3/4, apoi se scoate. Ea se adauga inapoi in tigaie dupa ce toate legumele au fost gatite.
COMENTARII

Adauga comentarii