Souffle de Branza de la Dulcegarii Culinare – Duminca alaturi de prieteni

Data din calendar spune ca toamna a venit. Si, cu toate acestea, afara e inca frumos, soarele incalzeste, vantul bate lin. Cu alte cuvinte, o zi numai buna pentru o masa cu prietenii pe terasa. Azi ne intalnim cu Antonina,  cea care cu atata dragalasenie ingrijeste blogul „Dulcegarii culinare” . Pentru mine Antonina este raza de soare care se arata intr-o zi tare mohorata. De cate ori intru pe blogul ei ma bine dispun si ma incarc de energie pozitiva. Are un stil de a scrie atat de spumos, ca de fiecare data cand ii citesc postarile ma simt inconjurata pe dupa umeri de un brat prietenesc. Si nu numai asta. Face fata asta niste mancaruri de mi se lipeste limba de monitor cand le vad. Sa amintesc numai de stiuca umpluta, si veti intelege. Pentru masa noastra cu prietenii a adus un „Souffle de branza”. Pofta buna.
 Souffle de branza

Buna dimineata si salutari celor care  trec pragul virtual  in casuta Brandusei! Azi bem un fresh de portocale impreuna si punem inca o caramida la temelia proiectului, initiat de Brandusa, intitulat „Duminica alaturi de prieteni”. Invitatia ma onoreaza, oferindu-mi prilejul de a simti emotiile fiecarui inceput.. si cui nu-i plac vibratiile in tandem? Sunt constructive, pline de speranta si nu-mi ramane decat sa-i multumesc Brandusei pentru invitatie si sa-i doresc din suflet spor si continuitate!
Alaturi de souffle-ul de cartofi – recuzita cu care-mi persiflez martienii modestiei, va propun o alta reteta de souffle cu branza Cheddar, ce va alinta papilele gustative cu delicatele arome si care nu necesita nimic in plus decat compania cuiva intr-o dimineata relaxanta si lazy de week-end ! 

75 grame unt,
200 ml lapte,
30 grame faina,
1 lingurita cu varf –mustar,
100 grame branza Cheddar,
5 oua,
1 varf cutit piper, 1 lingurita rasa de sare,
pesmet si parmezan 
Preincalziti cuptorul la 190 grade. Ungeti cu unt 4 – 5 forme, tapetati-le cu pesmet si apoi eliminati surplusul, stergand si marginile vaselor pentru a-i permite compozitiei sa se umfle-n pene ca un veritabil souffle. 
Intr-un vas sau wok amestecati la foc mic – laptele, untul, mustarul, faina, praful de piper si cel de sare, pana se formeaza o compozitie omogena si cremoasa. 
Luati vasul de pe foc si adaugati branza Cheddar data pe razatoare. Aduceti iar vasul pe foc, timp de 1 – 2 minute si amestecati pana cand branza se topeste si isi lasa amprenta de necontestat asupra compozitiei.
Separati ouale, mixati galbenusurile, doar cat sa spargeti descantecul si adaugati-le in compozitie, luand vasul din aceasta faza de pe foc.
Bateti albusurile timp de 1 – 2 minute, nu mai mult! Daca sunt mixate prea mult va veti chinui in momentul introducerii in compozitie.. si nu vrem asta, nu? Adaugati spuma de albus si incorporati-o cu delicatete, cu ajutorul unei linguri de lemn si cam atat.
Turnati compozitia in vase, razuiti parmezan sau branza Cheddar ca sa incoronati soufflé-ul, pulsand si cu un praf de pesmet deasupra. Cam 20 minute la 190 grade, cu vasele musai fixate in centrul cuptorului.  Regula o stiti deja: musafirii asteapta soufflé-ul si nu invers! E absolut delicios si poate fi servit in orice moment al zilei. Noi ne-am pus deja pe treaba…  ne delectam cu acest cheese souffle in compania unui fresh de portocale ! Sper, curand, sa va tenteze si pe voi!

Aceasta a fost minunatia gatita de Antonina pentru noi. Muuuulte alte dulcegarii (si nu numai) mai puteti gasi pe blogul ei „Dulcegarii culinare”. Treceti pe la ea, salutati-o si si spuneti-i ca v-am trimis cu o imbratisare si un pup. 🙂
O Duminica frumoasa va doresc.

English version

Hello dear friends and welcome again to my „Sunday with friends”. The calendar says that fall is here, but the sun still shines, it is warm and the wind so mild, that I think we will eat in the garden. For our lunch Antonina brought a fluffy „Cheese souffle”. 
If you don’t know her blog „Dulcegarii culinare” yet, it is time. You will enjoy not only her amazing recipes, but the unique way of writing.
Have fun.
COMENTARII

Adauga comentarii