Rulouri cu Scortisoara aduse de „Tara mea inventata”- Duminica alaturi de prieteni

Astazi la „Duminica alaturi de prieteni” o sa vorbesc putin. Asta nu pentru ca n-as avea ce spune despre invitata mea pe care o indragesc nespus (mai ales pentru pasiunea ei legata de carti), ci pentru ca in scris ea are un asa har, incat eu sunt mic copil. Prin urmare, va las sa cititi si sa va delectati cu gandurile asternute aici de Diana si cu reteta ei de rulouri cu scortisoara. Ea va asteapta in „Tara mea inventata”, blogul sufletului ei.

De o saptamana rumeg vorbele pe care vi le voi spune in aceasta dimineata si tot cu greu m-am hotarat. M-am entuziasmat atat de tare de invitatia Brandusei de a petrece o duminica la ea acasa incat mi-a luat cateva zile bune sa ma hotarasc ce sa aduc in dar.
Insa, pentru ca este duminica dimineata si multe dintre voi dragele mele colege de bloggerit/bucatarit sunteti poate la o binemeritata ceasca de cafea sau ceai, ce ar putea sa mearga mai bine decat un dulce! ­čÖé
Dar sa ma prezint intaiÔÇŽ eu sunt Diana si sunt stapana in Tara mea. ­čÖé Acolo veti gasi coltisorul meu de internet pe care ma desfasor deÔÇŽ nici nu mai stiu, cred ca mai bine de 3 ani. Fiecare postare pe care o veti gasi acolo este bucatica rupta din mine si desi nu este un blog cu cine stie ce trafic, e puiul meu si sunt bucuroasa de fiecare oaspete in parte. Totul a pornit de la pasiunea pentru fotografie (pozam mancarea din farfurie si cartile pe care le citeam) si nici eu nu stiu prea bine cum am ajuns sa incerc atatea retete minunate si sa-mi si iasa bine sau cum m-am ales cu atatia prieteni minunati (desi virtuali). Blogul meu este in esenta unul de rasfaturi si exact acest lucru am vrut sa-l aduc cu mine azi, aici in casa Brandusei, cu aceste rulouri cu scortisoara.

Trebuie sa va spun ca intotdeauna am mari emotii cand pregatesc ceva bun pentru un dar sau o atentie pentru prieteni. La fel de multe emotii am avut si pregatind aceste rulouri (pe care pana la urma le-am facut in 2 feluri pentru ca nu am stiut  care optiune imi place mai mult) de care sper sa va bucurati.
Ingredientele necesare pentru aprox. 12 buc.:
┬á┬á┬á – Aluat: 250ml lapte caldut, 1 ou mare, 50gr unt moale, 4 linguri de zahar, un praf de sare, 500gr faina alba, trei sferturi dintr-un pliculet de drojdie uscata┬á

┬á┬á –┬á Umplutura: 120gr unt, 2 linguri scortisoara pudra, 70gr zahar brun, 50gr alune de padure maruntite bine

┬á┬á –┬á Glazura a fost laptele condensat indulcit cumparat de-a gata, la conserva.

Pentru mine e foarte important sa economisesc si timp atunci cand gatesc asa ca am pregatit aluatul pentru rulouri in masina de paine. Nu o sa va mint, e adevarat ca imi si displace sa framant aluat. Asadar, ingredientele se pun in masina de paine in ordinea in care le-am insirat mai sus. Se foloseste programul pentru aluaturi care dureaza cam 1 ora si jumatate si include si crescutul. Nu va speriati, aluatul o sa creasca enorm de mult. Daca nu aveti masina de paine nu-i capat de tara ÔÇô pur si simplu framantati un aluat normal din ingredientele de mai sus si lasati-l o ora la crescut. Trebuie cel putin sa isi dubleze volumul.
Cand este gata aluatul (nu mai devreme) e timpul sa pregatiti si umplutura. Se freaca bine ingredientele pana obtinem o crema omogena si delicioasa. Nu pregatiti prea repede crema caci zaharul se va topi si o sa va iasa o chestie zemoasa care se scurge de pe aluat.
Intindem asadar aluatul intr-o foaie cat de cat dreptunghiulara si cam de 1 cm grosime. Ungem foaia cu crema de unt si facem un baton ca o rulada. 

Taiem rulouri de 2-3 cm si le asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Aici este partea unde puteti merge in 2 directii. Prima ar fi sa taiati rulourile mai groase (3 cm) caz in care veti avea fix 12 si sa le indesati intr-o tava mai micuta. Astfel ele vor creste una intr-alta si va rezulta o tava de chestii mirobolant de pufoase dar nu foarte aspectuoase. 

Garantez insa pentru gust, aroma si textura de care va veti indragosti.

A doua optiune este sa taiati rulouri cam de 1, 5 cm pe care sa le asezati ordonat, la distanta maricica unul de celalalt.  

Astfel, rulourile voastre vor fi mai frumoase, mai elegante si mai bune de dus in dar la prieteni. Sufera insa la pufosenie, deoarce nu mai cresc chiar atat de mult. Gustul insa nu difera. Aroma divina de scortisoara dulce este aceeasi.

Rulourile asezate in tava se mai lasa la crescut aproximativ 10 minute, se ung cu galbenus de ou batut cu putin lapte (o lingura). Se coc pe foc mediu aproximativ 25 de minute sau pana sunt aurii. Cat sunt calde se glazureaza cu lapte condensat. Nu va mai ramane decat sa savurati minunatia si sa va bucurati de o duminica perfecta!

 

Va multumesc pentru rabdarea cu care ati citit aceasta postare (cam) lunga si multumesc Brandusei pentru gazduire! Sper ca v-am incantat (fie si doar virtual) papilele gustative cu aceasta reteta care este una dintre preferatele mele.┬áHehehe! Frumose vorbe aduse azi de Diana, nu? Si ce reteta! Un rasfat intr-adevar. Ca multe alte rasfaturi pe care le gasiti pe blog, in „Tara mea inventata”. Si cand o sa o vizitati, fiti sigur ca aveti mult timp la dispozitie, pentru ca blogul ei e addictive ­čÖé
Te imbratisez Diana si iti multumesc ca ai venit azi in vizita la mine. >:D<

Daca doriti sa deveniti parte a acestui proiect si sa petreceti o zi de duminica la mine pe blog, puteti sa-mi trimiteti un mail la cookingwithmysoul@gmail.com
O Duminica calma si relaxanta va doresc.
Hugs & kisses
COMENTARII
    Kadia
    29 Jan 2012
    11:10am

    Mie imi plac cele din tava, chiar daca nu arata atat de decorativ, par atat de bine crescute, pufoase si frumoase, iar cu un pic de lapte condensat sau sos de vanilie, arata exceptional!

    Mitinita
    29 Jan 2012
    2:40pm

    Ce bunatate ne-ai adus (unde mai pui ca sunt si cu cana de cafea in fata) si ce ma bucur sa stiu mai multe despre „tara ta”. Eu de cunosc mai bine de pe fb si tare-mi place de tine.
    Brandusa,nu stiu daca ti-am mai spus sau nu,dar tare ma bucur ptr tine si de abia astept sa aud impresiile din Italia!

    DiAnais
    29 Jan 2012
    3:46pm

    Multumesc fetelor! :*
    Kadia, pana la urma si eu le prefer pe cele mai pufoase. :)Sunt ca un cozonac cu scortisoara, absolut minunate!
    Mitinita, esti o draguta! :*

Adauga comentarii