Ganduri dupa Blog Chef si un Piept de rata cu panna cotta de iaurt cu ghimbir

Sambata, 23 februarie am participat la finala Blog Chef organizata de Danone Nutriday. Acestea sunt cateva din gandurile mele inainte, in timpul si dupa 🙂
  • … ce bine e sa ai prieteni buni care te voteaza ori de cate ori le-o ceri. Uite asa, numai cu ajutorul lor am reusit eu sa intru in finala. Ce mi-ar place sa pot multumi fiecaruia in parte. Oare cum s-o fac? Va iubesc dragilor.
  • … sunt in taxi. Ma suna Catalina. Vine si ea! Ce ma bucur. Acum o sa am un umar pe care sa plang daca o sa pierd lamentabil. Si, in plus, face cele mai tari fotografii 😉
  • … uite ca am ajuns la Metro Excellence Center. Ce forfoteala e! Se fac ultimele aranjamente pe mesele concurentilor. Ia sa vedem care e masa mea? Oare am tot ce-mi trebuie?  Moaaama ce aparatura meseriasa au astia aici! KA, plita profesionala, cuptoare profesionale, racitoare rapide… Tare as vrea sa nu-mi prind degetele prin ele.
  • … ia uite: masa juratilor. Foarte profi. Au inceput sa ma taie emotiile. Oare unde e baia?
  •  … au ajuns si celelate fete. Ne pupam cu drag, fie ca ne cunoastem fie ca abia acum ne-am intalnit prima oara. Prin urmare ele vor fi colegele mele: Anca, Geta, Licuta si Miha. Toate fete frumoase si pricepute.
  •  .. ne asezam la mese si ne acomodam cu aparatura, ingredientele si doamnele din juriu 🙂 Ce bine ca te revad Lory. Si ce bucurie sa inatlnesc pe viu pe cele doua Laura (Adamache si Laurentiu). Cat de tanara e Teo, si nu sta deloc locului. Parca e un spiridus. Si vad o schimbare de ultim moment printre membrii juriului. Imi pare bine sa te cunosc, Eugenia 🙂
  • … totul e gata. Mi-am potrivit cronometrul pe telefon. Fiecare secunda e masurata. Adevarul e ca m-am cam aventurat. Dar asta sunt eu, nu-mi plac retetele simple 😉 Am ales sa fac Piept de rata cu panna cottta de iaurt aromatizata cu ghimbir si Tort cu blat de iaurt si crema caramel.
  • … 3, 2, 1, Start! Ce trebuia sa fac mai intai? Damn, emotiile astea. Imi tremura mainile.
  • …. Incep cu blaturile, cat sunt ele la copt fac crema caramel si ganache-ul de ciocolata …Gata am scos blaturile din cuptor. Arata super! Ia sa le pun eu la racit pe un gratar undeva mai sus. DURERE! MI-AU CAZUT BLATURILE DE SUS. Imi vine sa plang. Nu s-au dezintegrat total, dar nici departe nu sunt. Ce ma fac? Merg mai departe ca o fata curajoasa ce sunt. Numai sa ma pot concentra,
  • Urmeaza pieptul de rata. Prin urmare se ia o tigaie si se incalzeste. In ea se pune pieptul de rata cu pielea in jos (dupa ce in prealabil pielea a fost crestata si data cu sare si piper)

-Se lasa cam 2 minute, pana ce se aureste. Se intoarce pe cealalta parte si se lasa cam 30 de secunde
-Se pune tigaia in cuptorul incalzit la 190 C, pentru 10 minute. Dupa ce scoti tigaia din cuptor, lasa pieptul de rata sa se odihneasca acoperit in folie de aluminiu.
-Pentru panna cotta: rade 1 lingurita de ghimbir, pe care-l incalzesti in 100 ml de lapte.  Adauga 1/4 lingurita de agar agar si fierbe 2 minute. Adauga 100 g iaurt gras si 100 g smantana. Pune sare dupa gust. Pune crema in forme dreptunghiulare si las-o sa se intareasca.
-Fierbe sparanghelul in apa cu sare , pana cand s-a inmuiat dar e inca crunchy. Transfera-l in apa cu gheata, ca sa-si pastreze culoarea verde. Scoate-l si scurge-l bine.
-Toaca marunt 1/2 de ceapa. Scurge grasimea de rata din tigaie. Pune inapoi o lingura de grasime de rata si soteaza in ea ceapa 2-3 minute. Ai grija sa nu se arda. Adauga 200 ml vin rosu sec si 100 ml apa. Acopera si lasa sa fiarba la foc mic 3-4 minute. Paseaza sosul cu un blender vertical. Adauga 20 g ciocolata neagra 80% si sare dupa gust. Incalzeste sosul pana ce ciocolata se topeste si sosul devine onctuos.

  • … mai sunt 20 de minute si eu nu am montat tortul, sosul nu l-am terminat, iar panna cotta nu s-a intarit suficient. Panica! Hai cu tortul mai intai. Un blat e teapan, dar al doilea e jumate faramitat. Asta e! O sa ma prezint cu o jumatate de tort asezat excentric si cu topping rustic 😛
  • … pana fierbe sosul ia sa incep eu sa montez farfuria. Panna cotta e inca moale. Asta e! Nu mai am timp sa astept
  • … of, sosul asta mai trebuia sa fiarba. Fie ce o fi, il pun asa ca mai sunt 3 minute si se termina concursul. Macar  arata frumos farfuria mea 😛 Iar pieptul de rata a iesit de un roz perfect.
  •  … gata, gatitul s-a incheiat. Urmeaza prezentarea farfuriilor si testarea gustului. Ha! Eu sunt ultima. Pai pana atunci o sa se raceasca felul principal! Nasol. Mai bine alegeam sa fac un fel ce se poate servi rece 🙁
  •  … sunt in fata juriului. Cred ca am o fata de numa’  Tare emotionata ma simt
  •  … juriul testeaza. Oare ce le-o trece prin minte? Pentru ca fetele nu le tradeaza nimic 🙂
  • … gata, s-a incheiet testarea. Urmeaza discutiile in spatele usilor inchise. E randul nostru sa ne relaxam. Acum simt, Doamne ce obosita sunt! O poza cu toate fetele si un pusi pentru fotograf
  • … s-a intors juriul. Se acorda premiile. Eu primesc un dezamagitor loc 3. Sunt cam suparata, dar asta e. Toate fetele au muncit din rasputeri, iar eu n-am nimerit de data asta gusturile juriului.  Anca e a doua, iar Miha e Blog Chef. Bravo fetelor!
  • … ni se inmaneaza diplomele si voucherele. Facem poze. Pe unii ii coplesesc emotiile si se pun pe plans. Sunt imbratisati. Altii primesc imbratisari de consolare. Unii sunt veseli, altii dezamagiti. Ca la un concurs adevarat 🙂
  • … rapid gashca se sparge. Mie mi-ar fi placut sa ramanem la palavre, dar se pare ca nimeni dintre concurenti nu-si doreste asta. Iar juriul de data asta nu fraternizeaza cu concurentele 😉 Poate alta data.
  • … am ajuns acasa. Sunt franta. Noapte buna.
  • … si acum, la rece. Mi-a placut concursul. Organizarea a fost buna, se vede ca Danone si Standout au facut tot posibilul sa ne simtim bine. Locul unde s-a tinut concursul a fost doatat cu tot ce aveam nevoie, ba chiar mai mult 🙂 Fetele si baietii din staff au fost mereu alaturi de noi, in cazul in care nu aveam vreun ingredient sau nu stiam sa folosim vreun agregat. Doamnele din juriu au fost tare dragute, gata mereu sa destinda atmosfera si sa ne incurajeze. Mi-ar fi placut mult sa am timp sa stau de vorba cu ele, pentru ca asa, in stresul concursului, abia am avut timp sa schimbam cateva vorbe. Eu tot sper sa ne intalnim la o cafea 🙂
  • … daca o sa mai merg vreodata la un concurs cu jurizare, o sa fac retete care nu-si schimba gustul daca se mananca reci si care se fac simplu. Gata cu retetele sofisticate. 😛

Si acum va las sa vedeti cateva fotografii. Multumesc Catalina Zaharescu

 

COMENTARII

Adauga comentarii