Cuib de viespi cu levantica si zahar brun

Reteta asta de cuib de viespi e cam┬á asa: something old and something new with something blue ­čśÇ Nu, nu vreau s-o prezint la vreo nunta, dar e o adaptare a unei retete vechi, pe care toata lumea o cunoaste. De la bunica o stiu si recunosc ca mi-a incantat copilaria, Mi-a placut dintotdeauna combinatia de unt cu zahar caramelizat. Si inca imi mai place. Fac prajitura asta destul de des, dar nu am postat-o pana acum pentru ca sunt pline blogurile de reteta clasica. Azi insa m-a lovit inspiratia :))) Am folosit ceva nou: zaharul brun in loc de cel pudra. Si ceva albastru: levantica pentru o aroma deosebita. Ce a iesit? Trebuie neaparat sa incercati ca sa va convingeti. Iata reteta.

Cuib de viespi cu levantica si zahar brun

Cuib de viespi cu levantica si zahar brun

Ingrediente:

  • 500 – 600 g faina
  • 20 g drojdie proaspata (sau 7g uscata)
  • 200 ml lapte caldut
  • 3 galbenusuri
  • 200 g unt moale
  • 250 g zahar brun
  • 2 lingurite lavanda comestibila

Mod de pregatire:

  • Pentru coca se pune drojdia in 100 ml lapte caldut, pana incepe sa se activeze. Se amesteca 500 g faina cu restul de lapte, drojdia si galbenusurile. Daca se formeaza o coca prea moale se adauga si restul de faina. Se framanta cam 5 minute, apoi coca se pune intr-un castron si se lasa sa creasca 1 ora (pana isi dubleaza volumul).
  • Untul se freaca putin cu 200 g zahar brun.
  • Coca se intinde in foaie subtire. Se unge bine cu amestecul de zahar si unt. Se presara lavanda.
  • Foaia se ruleaza starns, pana se formeaza un sul. Acesta┬á se taie in bucati de aproximativ 5 cm lungime. Acestea se pun intr-o tava cu putin spatiu intre ele, ca sa aiba loc sa creasca. Bucatile se pun cu partea taiata in sus. Se lasa la crescut pana ce isi dubleaza volumul.
  • Se coc 15 minute in cuptorul incins, la 190 C. Cu 5 minute inainte de a fi gata se presara restul de zahar brun si se pun din nou in cuptor.
  • Aceasta prajitura se serveste calduta. Cand se raceste nu mai e la fel de buna.
COMENTARII

Adauga comentarii