Croissant. Pain au chocolat. Fougasse. Baguette. French bakery

Bienvenue „Chez Brindu”, ma petite boulangerie. :))))) Am glumit, dragilor. Nu mi-am deschis nici o brutarie. Acesta e modul in care m-am gandit sa raspund la cea de-a treia etapa a maratonului culinar initiat de Electrolux : „Inspiration food marathon”. Duminica ce a trecut casa mea s-a transformat intr-o adevarata French Bakery, pentru ca asta e tema propusa. Prin urmare m-am jucat cu drojdie ­čśë Am amestecat, framantat, m-am lipit cu coca si in final mi-au iesit cateva minunatii de care tare s-au mai bucurat baietii mei. Am facut pentru prima oara coca de croissant si sunt tare mandra ­čśÇ Iar painea …. Dar mai bine hai sa va arat

 

Daca va plac, poate imi lasati si un comentariu. Sau un LIKE pe pagina de facebook. Bisous ­čÖé

French Bakery 

Baguette, Fougasse, Pain de Campagne
Ingrediente:
  • 1 kg faina pentru paine
  • 600 ml apa calduta
  • 25 g drojdie proaspata
  • 20 g sare

Cum se face:

  • Drojdia se amesteca impreuna cu 50 ml de apa si se lasa cateva minute, pana face putina spuma
  • Intr-un castron mare faina se amesteca cu restul de apa. Se adauga drojdia si se amesteca pana se incorporeaza (cam 3 minute in total)
  • Coca se framanta cam 15 minute, pana devine matasoasa. Se pune intr-un castron, se acopera cu folie de plastic si se lasa sa creasca o ora la temperatura camerei.

Baguette

  • Cu un cutit ascutit taie o jumatate din coca si amestec-o cu 1 lingurita de sare. Imparte-o in 4 bucati. Ruleaza-le sub forma de bile. Intinde fiecare bila sub forma unui dreptunghi

 

  • ┬áRuleaza coca pe latura cea mare

 

  • ┬áSe formeaza astfel un cilindru lung de coca. Roteste-l cu mana pe masa, pana ajunge la lungimea dorita. Pune-l in tava. Repeta si pentru celelalte 3 bucati de coca. Cu un cutit cresteaza coca din loc in loc. Poti presara cu mac sau susan. Lasa coca sa creasca pana isi dubleaza volumul. Coace la 200 C pentru 25 de minute

Fougasse cu sare de mare si lavanda

  • Se taie o treime din coca ramasa. Se intinde sub forma dreptunghiulara. Se pune intr-o tava unsa bine cu ulei de masline. Coca se lasa la crescut pentru cateva minute. Se unge cu ulei de masline si cu un cutit bine ascutit se cresteaza din loc in loc. Coaca se intinde putin, ca sa semene cu un spic de grau. Se presara cu putina sare si lavanda alimentara.
  • Se lasa la crescut jumatate de ora, apoi se coace la 200 C pentru 15 minute.

Pain de campagne

  • Restul de coca se amesteca cu sarea ramasa si se intinde sub forma de disc. Indoie marginile spre centru si intinde coca din nou sub forma de disc. Indoaie din nou marginile spre centru si modeleaza coca sub forma de bila. Pune-o intr-o tava presarata cu faina si las-o sa creasca 45 de minute la temperatura camerei. cu o lama ascutita bine cresteaza parte de sus in patrate mici.
  • Coace painea 30 de minute la 200 C.

Croissant, Pain au Chocolat

Ingrediente:

  • Faina 42g + 258g
  • Apa 54 g + 13,5 g
  • Drojdie proaspata 10,5 g
  • Zahar 21 g
  • lapte 96 g
  • Sare 6 g
  • Unt moale 165 g

Cum se face:

Reteta de CROISSANT o gasiti aici

 

COMENTARII
    Margot
    19 Nov 2012
    9:30am

    Grozav de-a dreptul!! Atatea minunatii la un loc te lasa fara cuvinte! Le-am incercat si eu in cateva randuri si stiu ca presupun un proces destul de anevoios (in special croissantele), de aceea sa le vad pe toate la tine si toate facute in aceeasi zi… wow! Felicitari din toata inima si mult succes in concurs!

Adauga comentarii