Croissant cu parmezan

Pentru multi coca de croissant e o piatra de incercare in bucatarie. Si inteleg foarte bine de ce. In mod sigur cand ati cautat o reteta de foietaj, ati gasit cele mai alambicate metode si explicatii. Asa mi s-a intamplat si mie de multe ori. De aceea am ezitat ani de zile incercarea asta numita croissant. Pana intr-o zi cand m-am vazut nevoita sa-l fac. Era vorba de un concurs si, poate v-ati dat seama, concursurile ma provoaca sa-mi depasesc limitele. Spre norocul meu am gasit intr-o carte de bucate profesionala cea mai simpla si usoara metoda de a face croissant. Mi-a iesit din prima. De aceea vreau s-o impartasesc cu voi. Si, ca un sfat, aveti mare grija sa cantariti ingredientele. In reteta mea o sa vedeti ca gramajele sunt putin mai deosebite (nu sunt rotunjite), pentru ca patiserii profesionisti masoara ingredientele in procente din greutatea fainii (care e 100%). Incercati sa le folositi asa. Nu le puneti „la ochi”, pentru ca s-ar putea sa nu iasa bine reteta.

Coca aceasta de foietaj se poate folosi la croissante cu diferite umpluturi, sau la pain au chocolat. Totul depinde de cum o rulati in final:

Pain au chocolat

Sau asa:
Croissant

Croissant cu parmezan

Timp de pregatire: 4 ore

Timp de coacere: 15 minute

Ingrediente pentru 4 persoane:

  • Faina 300 g (42g + 258g)
  • Apa 54 g + 13,5 g
  • Drojdie proaspata 10,5 g
  • Zahar 21 g
  • lapte 96 g
  • Sare 6 g
  • Unt moale 165 g

Mod de pregatire:

1. Amesteca drojdia cu 54 g de apa. Presara 42 g de faina si amesteca. Lasa-le sa creasca pentru 15 minute. In timpul asta incalzeste putin laptele si amesteca-l cu zaharul, sarea si apa pana ce toate se dizolva.
2. Cerne restul de faina peste amestecul de drojdie. Adauga lichidele. Amesteca cu o lingura pana se omogenizeaza. Framanta putin, pana ce coca devine matasoasa. Acopera coca cu folie de plastic si las-o sa se odihneasca la temperatura camerei pentru 40 de minute.Apasa coca usor ca sa iasa aerul din ea. Acoper-o din nou cu plastic si pune-o in frigider pentru o ora.
3. Intinde coca sub forma unui dreptunghi. Imparte-o (in minte) pe lungime in trei parti. Intinde untul pe cele doua treimi de jos.
4. Indoaie treimea de sus peste coca. Indoaie treimea de jos peste coca
5. Intoarce coca 90 de grade spre dreapta
6. Intinde coca pe lungime, apasand-o usor cu sucitorul. Impatureste-o in acelasi fel ca precedenta. Cu degetul fa un semn pe latura superioara, ca sa stii de unde sa incepi data viitoare. Impacheteaza coca in plastic si pune-o la frigider pentru o ora (chiar doua).
7. Scoate coca din frigider si roteste-o la 90 de grade. Intinde-o si impatureste-o de inca 2 ori. Pune coca in frigider pentru inca o ora (spre doua). Tai-o in doua jumatati. Pe una pune-o la loc in frigider.
8. Pe cealalta intinde-o sub forma unui dreptunghi. Din ea taie triunghiuri. La baza fiecarui triunghi pune putin parmezan ras.
9. Ruleaza triunghiul spre varf. Curbeaza croissantul putin, ca o semiluna. Pune-l intr-o tava unsa cu putin ulei. Repeta pentru toate (cu spatiu maricel intre ele). Lasa la crescut o ora la temperatura camerei. Unge croissantele cu ou batut si presara-le cu parmezan ras. Coacele 10- 15 minute la 200C.

Mai jos aveti imagini cu reteta pas cu pas. Apasati pe fiecare, ca sa se mareasca si s-o vedeti mai bine

COMENTARII
    Croissant. Pain au chocolat. Fougasse. Baguette | Cooking with my soul
    14 Sep 2013
    7:10pm

    […] Reteta de CROISSANT o gasiti aici […]

Adauga comentarii