Cozonac cu nuca si cacao

Simt nevoia sa incep aceasta postare cu o confesiune: cozonacul mi se pare cea mai complicata prajitura. Recunosc, rezultatul final e pufos si dulce si aromat, dar tot framantatul ala pe mine ma face sa intru in depresie. Am mare noroc cu cumnata mea care e specialista, asa ca de Craciun familia noastra se poate delecta in voie cu fasiile de cozonac cu nuca si cacao.

Am stat de multe ori sa urmaresc procesul de fabricatie a cozonacilor si nu pot spune ca-i prea complicat, dar framantatul dureaza cam mult pentru mine. Din obsevatiile mele, ca sa-ti iasa un cozonac bun nu trebuie sa te grabesti si trebuie sa adaugi ingredientele umede (unt si lapte) incetul cu incetul, pana sunt incorporate foarte bine. Si, ca sa nu te plictisesti, e bine sa ai alaturi persoane dragi si un pahar de vin bun cu care sa te bucuri de sarbatori.

cozonac cu nuca si cacao

Timp de pregatire: 3 ore

Timp de coacere: 40 minute

Ingrediente pentru 2 tavi de cozonac:

  • 1 kg faina
  • 3 oua
  • 1 cana zahar
  • 125 g unt
  • 50 g drojdie
  • 400 ml lapte caldut
  • Un praf de sare
  • Coaja de la o lamaie + o portocala
  • 3 linguri cacao
  • 6 linguri nuca macinata
  • 3 linguri de zahar
  • 50 ml lapte
  • optional: stafide, rahat

Mod de pregatire:

Se amesteca nuca macinata, cacaoa, cele 3 linguri cu zahar si putin lapte. Acest amestec se foloseste pentru a umple cozonacii cu el.
Faina se cerne intr-un castron incapator. Untul se topeste la foc mic. Laptele se incalzeste pana la temperatura corpului (daca bagi degetul in lapte se simte putin caldut, nu mai fierbinte).
Drojdia se amesteca cu doua lingurite de zahar, doua linguri de faina si 3-4 linguri din laptele caldut. Se lasa 15 minute.
Ouale se bat cu zaharul ramas pana rezulta un amestec cremos (cam 5 minute)
Faina se framanta cu amestecul de drojdie si cu crema de oua.

 

Se adauga alternativ cate putin din laptele caldut si untul topit, pana cand se incorporeaza bine toate ingredientele.

 

Undeva, pe la jumatatea framantatului, se adauga coaja de lamaie si portocala.

 

Cozonacul se framanta cel putin jumatate de ora.

 

Castronul se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la crescut pana cand coca isi dubleaza volumul (cam o ora). Coca se taie in doua, fiecare bucata se intinde si se unge cu amestecul de nuca si cacao.

Cozonacul se ruleaza si se pune in formele unse bine cu unt.

 

 

Se unge cu putin ou batut si se presara cu zahar.

Cozonacul cu nuca si cacao sa lasa la crescut jumatate de ora, apoi se pune in cuptorul preincalzit la 180 C si se coace 30 – 45 de minute. Se incerca daca este copt cu o scobitoare.

Se lasa sa se raceasca putin in forme, apoi cozonacii se scot cu atentie si se pun la racit pe un fund de lemn.

COMENTARII

Adauga comentarii