Condiment chinezesc 5 arome (Five spice)

 

Acest condiment a fost creat de catre chinezi ca sa cuprinda toate cele 5 elemente: acru, amar, dulce, iute, sarat. De aceea se si numeste condiment chinezesc 5 arome. S-a vrut a fi un fel de „wonder powder”. El poate fi folosit la marinarea carnurilor, dar si in retete cuprinzand carne si legume.
Intrucat are o aroma puternica, trebuie folosit cu moderatie. Unele retete actuale folosesc chiar 7 condimente, sau inlocuitori ai unor condimente.
Eu am hotarat sa raman la reteta originala:

  • 2 lingurite piper Szechuan (care nu este de fapt piper, ci sunt fructele uscate ale unui tip de tufa asiatica)
  • 8 bucati anason stelat
  • 12 cuisoare
  • 10 cm baton de scortisoara
  • 2 lingurite boabe de fenicul (sau chimion)

Prajeste uscat piperul Szechuan si anasonul stelat la foc mic, ca sa nu se arda, cam 3 minute, pana ce se elibereaza aromele. Rupe in bucati mici batonul de scortisoara si pune toate condimentele intr-o rasnita. Rasneste pana devin o pulbere fina. Da prin strecuratoare ca sa elimini bucatile mari.
Foloseste cu moderatie.

COMENTARII
    Anonymous
    24 Feb 2010
    8:02pm

    Brandusa,sunt impresionata de ceea ce scrii si sunt fericita ca te-am descoperit in aceasta seara. Maine imi voi face un cont si sper sa aflu mai multe.
    Ai fost inspirata ,adevarat fara suflet nimic nu e…

    Brindusa
    25 Feb 2010
    2:58pm

    Anonim, iti multumesc pentru cuvintele frumoase si pentru vizita pe care mi-ai facut-o. Mi-ar fi placut sa stiu cum te cheama, ca sa- ti pot spune pe nume. Te mai astept pe aici cu drag.

    Pui chinezesc cu ciuperci la cuptorul cu aburi Electrolux (Chinese chicken with shimeji and enoki mushrooms)Cooking with my soul
    4 Feb 2014
    12:27am

    […] lingurita condiment chinezesc 5 […]

Adauga comentarii