Colcannon, ca-i ziua Irlandei

Nu cred ca Irlanda e renumita prin prea multe preparate culinare: Soda bread (paine cu praf de copt), tocanite din carne de vita cu bere neagra (am si eu una aici), prajitura cu whiskey si colcannon. Acesta din urma este de fapt un piure de cartofi. Dar mult imbunatatit si caloric fata de clasicul piure pe care il facem noi. In primul rand cartofii fierti se paseaza impreuna cu smantana, apoi se adauga o bucata buna de unt, ca sa-i dea consistenta cremoasa. In colcannon se pun verdeturi, cum ar fi ceapa verde, patrunjel si neaparat kale.

Kale e o leguma care a inceput sa fie cunoscuta destul de bine si la noi. Eu am vazut de vanzare la magazinele online care au ferme si distribuie cosuri cu verdeturi proaspete. Dar daca aveti pe langa casa o gradina, puteti sa o cultivati cu succes. Eu am pus asta vara si i-a mers tare bine.

 Am avut norocul sa gasesc in weekend, in gradina de la tara, cateva frunze ramase/crescute pe tulpinile de anul trecut (astea crete si mov au fost mai viguroase). Si s-au potrivit la fix in colcannon, modul meu de a spune Happy St. Patrick’s day!

 

Colcannon

Pentru cine nu stie, kale se mai numeste la noi si varza furajera, pentru ca face parte din aceeasi specie. Nu face capatani, ci doar frunze separate. Frunzele pot fi cu margini drepte sau crete, de culoare verde sau violacee. Aceasta leguma este foarte bogata in beta caroten, vitamina C, vitamina K si calciu. Ca si broccoli contine sulphoraphane, o substanta anticancerigena (mai ales cand e toacat sau taiata bucati). Pentru a nu se pierde aceasta substanta, e necesar ca frunzele de kale sa nu fie fierte, ci facute la aburi sau trase rapid la tigaie.

Nu uitati ca puteti printa reteta pentru mai tarziu 😉 Sa aveti pofta!

Colcannon

Colcannon – piure de cartofi cu kale

Timp de pregatire: 10 minute

Timp de gatire: 30 minute

Ingrediente pentru 4 portii

  • 1 kg cartofi
  • 150 g unt
  • 150 ml smantana
  • sare dupa gust
  • cateva frunze de Kale
  • 1 legatura de ceapa verde (din care se pastreaza un fir pentru ornare)

Mod de pregatire

Cartofii curtati de coaja si taiati cuburi se fierb in apa cu sare, pana cand sunt moi. Se scurg bine de apa
Frunzele de kale se spala si li se inlatura nervurile groase din mijloc. Se taie fasii subtiri.

Ceapa te toaca mic si se inabusa impreuna cu fasiile de kale in 50 g de unt topit. Se pune si sare si totul se lasa 3-4 minute pe foc mic.

Cand cartofii sunt fierti, peste ei se pune restul de unt si smantana, apoi se fac piure. Mie imi place sa nu fie foarte fin. Se adauga amestecul de ceapa si kale. Se amesteca cu o lingura si se potriveste de sare.

Acest piure de cartofi irlandez – colcannon se serveste cald, presarat cu putina ceapa verde.

COMENTARII

Adauga comentarii