Colcannon, ca-i ziua Irlandei

Nu cred ca Irlanda e renumita prin prea multe preparate culinare: Soda bread (paine cu praf de copt), tocanite din carne de vita cu bere neagra (am si eu una aici), prajitura cu whiskey si colcannon. Acesta din urma este de fapt un piure de cartofi. Dar mult imbunatatit si caloric fata de clasicul piure pe care il facem noi. In primul rand cartofii fierti se paseaza impreuna cu smantana, apoi se adauga o bucata buna de unt, ca sa-i dea consistenta cremoasa. In colcannon se pun verdeturi, cum ar fi ceapa verde, patrunjel si neaparat kale.

Kale e o leguma care a inceput sa fie cunoscuta destul de bine si la noi. Eu am vazut de vanzare la magazinele online care au ferme si distribuie cosuri cu verdeturi proaspete. Dar daca aveti pe langa casa o gradina, puteti sa o cultivati cu succes. Eu am pus asta vara si i-a mers tare bine.

 Am avut norocul sa gasesc in weekend, in gradina de la tara, cateva frunze ramase/crescute pe tulpinile de anul trecut (astea crete si mov au fost mai viguroase). Si s-au potrivit la fix in colcannon, modul meu de a spune Happy St. Patrick’s day!

 

Colcannon

Pentru cine nu stie, kale se mai numeste la noi si varza furajera, pentru ca face parte din aceeasi specie. Nu face capatani, ci doar frunze separate. Frunzele pot fi cu margini drepte sau crete, de culoare verde sau violacee. Aceasta leguma este foarte bogata in beta caroten, vitamina C, vitamina K si calciu. Ca si broccoli contine sulphoraphane, o substanta anticancerigena (mai ales cand e toacat sau taiata bucati). Pentru a nu se pierde aceasta substanta, e necesar ca frunzele de kale sa nu fie fierte, ci facute la aburi sau trase rapid la tigaie.

Nu uitati ca puteti printa reteta pentru mai tarziu 😉 Sa aveti pofta!

Colcannon

[amd-zlrecipe-recipe:20]

COMENTARII

Adauga comentarii