Ciorba de sfecla rosie – Chlodnik

Calatoria „The Food Connection” continua si luna aceasta. Este timpul sa invatam sa facem retete din Polonia. Gazdele noaste sunt chiar initiatoarele proiecului, fetele de la Savori Urbane. Daca intrati la ele pe blog veti vedea in toata splendoarea ei galeria retetelor poloneze. Eu am ales sa fac o ciorba de sfecla rosie, care se mananca rece si a fost foarte buna pe canicula asta. Ciorba se numeste Chlodnik si nu trebuie sa fie confundata cu cealalta ciorba facuta tot cu sfecla rosie, dar care se serveste calda, iarna. Se numeste Barszcz si se face cu bors (evident!).

Daca va intereseaza, mai am o ciorba din Polonia pe blog, care se numeste Zurek.

Ciorba de sfecla rosie – Chlodnik

 

Timp de pregatire: 5 minute

Timp de gatire: 30 minute

Timp de racire: 2 ore

 

Ingrediente pentru 6 portii:

  • 5 sfecle rosii mici
  • 3 castraveti
  • 3 catei de usturoi, rasi
  • 1 ceapa curatata
  • 1 legatura de marar
  • 250 ml kefir
  • 250 ml lapte batut
  • sare dupa gust

 

Mod de pregatire:

Sfecla se spala bine de tot si i se taie extremitatile. Fiecare sfecla se taie in 2-3 bucati, apoi se pune la fiert impreuna cu ceapa, pana se inmoaie (cam jumatate de ora, daca sfecla e mica).
Se scoate sfecla din supa si se lasa la racit. Ceapa se scoate din supa, se paseaza / taie marunt in functie de cat de fiarta este si se pune la loc in supa. Cand sfecla e rece i se curata coaja si jumatate se taie in cuburi,  jumatate se rade pe razatoarea mare. Se pune la loc in supa.
Castravetele se curata de coaja si de semintele mari, se taie cuburi mici si se pune in supa.
Se adauga usturoiul, kefirul, laptele batut, mararul tocat si sare. Se amesteca bine si se lasa la racit in frigider.
Ciorba de sfecla rosie Chlodnik se mananca rece.

COMENTARII

Adauga comentarii