Cheesecake cu iaurt, miere si cimbru

Anul acesta de Sfanta Maria (care la noi in familie e zi de sarbatoare de cand ma stiu eu pe lume) am gatit mai light. Adica am facut un gratar marinat cu salata de rosii din gradina si am copt o focaccia cu rozmarin. Desertul trebuia sa fie si el mai usor, de vara. Mi-am adus aminte ca in cea mai recenta carte a lui Ottolenghi vazusem un cheesecake cu iaurt si arome fine de cimbru. Ca de obicei, reteta a fost minunata.

Inainte de a scrie reteta, care contine ciocolata alba, as vrea sa va rog sa o topiti cu grija. Sa o amestecati putin doar cand e topita total, ca sa nu se separe. La ciocolata alba asta se intampla mai repede decat la cea neagra. Si mereu folositi o ciocolata de calitate, chiar daca e putin mai scumpa.

Cheesecake cu iaurt, miere si cimbru

Timp de pregatire: 30 minute

Timp la rece : 4-5 ore

Ingrediente pentru o tava rotunda diametru 25 – 30 cm

  • 500 g iaurt grecesc
  • 300 g branza – crema
  • 100 g smantana grasa
  • 40 g zahar pudra
  • 150 g ciocolata alba
  • 1 lamaie – coaja rasa
  • 200 g biscuiti digestivi
  • 60 g unt
  • 1 1/2 lingurite cu cimbru verde
  • 3 linguri cu miere

Mod de pregatire 

Mai intai iaurtul se scurge bine de tot zerul. Pentru asta un tifon impaturit in 2 (sau un servet de bucatarie mai subtire si curat) se pune peste o stecuratoare. Se toarna iaurtul si se lasa la scurs minim o jumatate de ora. Va rezulta o crema de iaurt.

Blatul

In acest timp se pregateste blatul. Pentru asta pe fundul si pe peretii tavii se pune foaie de copt. Biscuitii se maruntesc bine intr-un robot de bucatarie, apoi se amesteca cu 1 lingurita de cimbru. Untul se topeste si se pune peste biscuiti. Se amesteca bine de tot, in asa fel incat toate firimiturile sa fie umezite de unt. Acestea se toarna in forma si, cu dosul unei linguri se apasa bine de tot pana sunt tasate si nu mai e aer intre ele. Puteti folosi si baza rotunda a unui pahar daca cu lingura e incomod. Cu cat e mai compact blatul de biscuiti, cu atat nu se va faramita cand taiati prajitura. Blatul se pune la frigider pana ce e si crema gata

Crema

Se mixeaza bine crema de iaurt, crema de branza, smantana, zaharul pudra si coaja de lamaie. Ciocolata alba (sa fie de buna calitate, pentru ca atlfel se taie) se rupe in bucati mici, se pune intr-un castron termorezistent si se incalzeste 5 minute la baia de abur (sau cateva secunde in cuptorul cu microunde). Nu se amesteca decat la sfarsit, cand ciocolata e topita, ca sa se omogenizeze. Se toarna peste crema si se mixeaza. Crema se toarne in forma, peste blat. Se niveleaza cu o spatula si se lasa la rece cateva ore, sau mai bine peste noapte.

Inainte de servire prajitura se scoate din forma. Mierea impreuna cu cimbrul se incalzesc putin, apoi se toarna deasupra. Se serveste imediat.

Acest cheesecake cu iaurt, miere si cimbru se poate pastra pana la 3 zile in frigider, dar blatul se va inmuia si nu va mai fi crocant.

 

COMENTARII

Adauga comentarii