Cataif /Kadayif

Acest cataif este un desert turcesc, dar care se poate manca si in Grecia, intr-o forma putin modificata. Se face foarte usor, dintr-o baza facuta din paste foarte subtiri si insiropate din greu cu sirop concentrat de zahar. Chiar daca nu va plac deserturile foarte dulci, eu zic sa incercati macar o lingurita de cataif. O sa merite.

Eu am gasit taietei de cataif deja preparati, adica copti in cuptor pana devin aurii.

Cataif

Ingrediente:

  • 1 cutie cu taietei pentru cataif (350 g)
  • 300 ml apa
  • 200 ml lapte
  • 100 g unt
  • 400 g zahar
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • 300 g smantana
  • putina nuca, sau fistic  macinate mare

 

Cum se face:

  • Intr-o craticioara pune apa, laptele si zaharul. Fierbe la foc mediu 5 minute (ai grija sa nu iasa in foc)
  • Continua sa fierbi, dar la foc foarte mic, 15 minute
  • Pune siropul la racit putin. Adauga untul si amesteca pana cand se topeste.
  • Adauga vanilia si lasa siropul sa se raceasca pana cand poti tine degetul inauntru
  • Toarna siropul peste taietei si lasa pana ce se raceste bine, iar siropul este absorbit. Taieteii trebuie sa se inmoaie, dar nu foarte tare.
  • Pune putina frisca deasupra si presara cu nuca
English version
Katayif is a Turkish dessert, but you can eat in Greece too, in a slightly modified form. It is easy, based on very thin pasta (like angel hair) and concentrated sugar syrup. Even if you do not like very sweet desserts, I say to try even a spoon of cataif. For sure you will like it.

I bought the Katayif noodles package already cooked,  baked in the oven until golden brown.

Ingredients:

* 1 box of noodles for cataif (350 g)
* 300 ml water
* 200 ml milk
* 100 g butter
* 400 g sugar
* 1 tablespoon vanilla extract
* 300 g whipped cream
* some walnuts, or pistachios  grounded

How To:

* In a saucepan put water, milk and sugar. Simmer over medium heat 5 minutes
* Continue to simmer, but very low heat, 15 minutes
* Cool syrup a bit. Add butter and stir until melted.
* Add vanilla syrup and let cool until you can keep your finger in.
* Pour syrup over noodles and let it until cools well, and the syrup is absorbed. Pasta has softened, but not very much.
* Put a little whipped cream on top and sprinkle with walnuts

COMENTARII
    Elena Toma
    24 Jan 2011
    9:39am

    Brandusa, arata foarte bine acest kataif. Este prajitura copilariei mele, facuta bestial de o matusa de-a mea care nu mai este, pe langa renumita savarina. Dar kataiful era un fel de dulce de sarbatoare, foarte gustos, mai ales ca frisca era obtinuta prin batere intensa cu telul, fara mixere si instrumente profesionale… Niciodata nu mi-a reusit, cu gustul acela special. Taietei pentru kataif n-am vazut, dar o sa testez reteta aceasta, cu gandul la copilarie. O saptamana frumoasa!

    Andreea
    24 Jan 2011
    3:38pm

    Brandusa, am gasit si eu taitei din acestia pentru kataif in Turcia, au fost extraodrinar de buni! Insa la noi in tara n-am dat de ei. Poti sa-mi spui in ce magazin, bodega, dugheana, supermarket i-ai gasit? Merci muuult!

    Brindusa
    24 Jan 2011
    4:07pm

    Elena, eu cred ca n-o sa gasesti niciodata gustul acela special al cataifului matusii. Si asta pentru ca acela e gustul copilariei. Dar, te poti apropia putin cu cataiful asta. Te pup si multumesc pentru interes.

    Brindusa
    24 Jan 2011
    4:09pm

    Andreea, din pacate eu am gasit taieteii la un magazin de cartier (Militari). Chiar m-am mirat, pt ca nu mai vazusem de mult. Eu zic sa incerci la magazine arabesti sau turcesti pentru ca acolo au tot felul de specialitati.
    Te pup si o zi buna.

    Anonymous
    24 Jan 2011
    8:31pm

    Draga Brandusa, ai foarte mare dreptate cand spui ca niciodata nu vom regasi gustul prajiturilor din copilarie. Si eu am facut cataif saptamana trecuta tot cu gandul la cel pe care-l facea mama mea (cu taiteii preparati in casa)si parca …avea alt gust.
    Fiindca eu n-am vazut niciodata in magazine taitei pentru cataif, am cumparat niste taitei mai subtirei pe care i-am copt in cuptor pana ce au devenit aurii. Apoi am aplicat aproximativ acelasi procedeu ca si tine. A fost delicios …dar parca nu semana cu cel facut de mama:-)
    Am mai facut unul cu ceva timp in urma si pentru acela am prajit taiteii intr-o tigaie in putin unt. I-am pus pe rand la prajit si nu i-am lasat decat foarte putin pana s-au rumenit. Apoi i-am siropat bine. Ambele metode sunt bune dar cel mai simplu ar fi sa gasim in magazine taiteii gata rumeniti:-)
    Mi-a facut mare placere sa gasesc la tine reteta asta ce ma duce cu gandul la copilarie….(adica in secolul trecut:-)))))
    Oana Crivat

Adauga comentarii