Castraveti murati in otet diluat

Conservele de castraveti murati in otet se pot face in orice anotimp. Nu sunt ca cele cu sare, care trebuie facute toamna, cand se racoreste afara. Conservele in otet, daca sunt bine facute, rezista si cativa ani fara sa se strice. Acesta e avantajul lor. Dezavantajule e ca sunt prea acre. Pentru mine. Dar, eu am o reteta (din cartea Silviei Jurcovan) care foloseste otet diluat in proportie de 1 la 6. Plus putina sare,  putin zahar si arome. Castravetii astfel murati sunt mult mai putin acizi, dar au termen de valabilitate lung 🙂

Iata reteta de castraveti murati in otet diluat:

Castraveti murati in otet diluat

Ingrediente

  • 8 kg castraveti
  • 1 litru otet de vin alb
  • 6 litri apa
  • 7 linguri cu sare (rase)
  • 7 lingurite zahar
  • cateva ramuri de telina (frunza)
  • cateva ramuri de marar uscat
  • 6 frunze de dafin
  • 3 linguri piper negru boabe
  • borcane curate si cu capace bune

Mod de pregatire:

  • Intr-o oala incapatoare se amesteca toate ingredientele si se pun la fiert. Se fierb 5 minute, apoi marinata se lasa la racit.
  • Castravetii se spala si se pun in borcane. Borcanele se umplu cu marinata rece pana sus si se inchid cu capace curate. Se fierb la baie de apa* 30 de minute. Se lasa la racit in apa, apoi se pun in camara. Se consuma peste minim o luna.
  • Daca va plac, in borcane, inainte de a pune castravetii, se pot pune 1-2 catei de usturoi si putina ceapa.
  • Daca va ramane marinata, puteti s-o pastrati o saptamana la frigider si s-o folositi cand mai aveti castraveti la indemana.

*baie de apa: Se foloseste o cratita mare, incapatoare, inalta pana la 2/3 din inaltimea borcanelor. Pe fundul cratitei se pune un ziar, apoi borcanele. (ziarele se pun ca sa nu lase borcanele sa se miste in timpul fierberii). Cratita se umple cu apa rece, apoi borcanele se acopera cu un alt rand de ziare. Cratita se pune la fiert. Din momentul in care apa incepe sa fiarba, se masoara cele 30 de minute.

COMENTARII
    oana ciurea
    26 Sep 2013
    4:38pm

    Confirm, e cea mai buna reteta, nu sunt foarte acri si pot fi mancati si de copii sau de cei care au hiperacididate gastrica. Tin mult, sunt tari, crocanti si foarte aromati 🙂
    Mie imi placeau foarte mult cei bulgaresti, dulci acrisori, cu gust puternic. Pana i-am descoperit pe acestia 🙂
    In alta ordine de idei, imi place noua ta casuta 🙂

Adauga comentarii