„O delicatesa” de Muriel Barbery

 

Titlul original: Une Gourmandise. Publicata in 2008. Tradusa si publicata in limba romana in 2015 de Editura Nemira. Nota mea: 6,5

O puteti cumpara in varianta Paperback 

Multi dintre voi ati auzit de Muriel Barbery si de „Eleganta ariciului”. Daca ati citit cartea, in mod sigur ati si indragit-o. De aceea poate ca va asteptati ca „O delicatesa” sa fie scrisa in acelasi stil. Pe de o parte asteptarile voastre vor fi confirmate, pentru ca actiune se petrece tot in blocul de apartamente din strada Grenelle 7. Dar de data asta personajul principal nu mai este portareasa Renee si nici chiar marele critic culinar Pierre Athens (asa cum s-ar parea la prima vedere), ci mancarea.
Daca ar fi fost dupa mine, cartea asta s-ar fi numit „In cautarea gustului pierdut”. Am fost uimita cat de bine intelege autoarea placerile primordiale pe care ti le pot starni amintirile izvorate din copilarie: bucataria bunicii, zahanalele din Tanger in care Pierre a mancat in timpul vacantelor, rosiile din gradina matusii Martha, si cate si mai cate. Daca veti citi aceasta carte veti strabate o adevarata calatorie culinara prin diferite gusturi, arome, texturi, senzatii. Si toate astea pentru ca Pierre, aflat pe patul de moarte, isi doreste sa mai simta o data gustul acela care este „adevarul primordial si ultim al intregii sale vieti” . Ca va ajunge la el sau nu, veti afla destul de repede, intrucat cartea are doar 140 de pagini in format ingust. 

„O delicatesa” este o carte destul de usoara, buna pentru vacanta, dar care in final pe mine m-a pus un pic pe ganduri.

Va las mai jos cateva randuri care mie mi-au placut foarte mult, pentru ca asta simt si eu cand manac sardine 😉
„Cu ochii iesiti din orbite, fixam obiectul dorintelor mele; pielita cenusie si crocanta, varstata de urme negre de arsura, nici nu mai statea lipita de coastele pe care le invelea. …. Cand savuram aceste sardine fripte ca un autist pe care nimic pe lume, in acele momente, nu-l putea tulbura, stiam ca ma umanizam.”

 

COMENTARII

Adauga comentarii