„Cronica unei morti anuntate” – Gabriel Garcia Marquez

Gabriel Garcia Marquez este un scriitor contemporan, din Columbia, care in 1982 a primit premiul Nobel pentru literatura (nu ca ar avea prea mare importanta acest lucru, dar m-am gandit ca poate nu toata lumea stie). „Cronica unei morti anuntate” este un roman de foarte scurte dimensiuni: 155 pagini (in editia scoasa de editura Rao), in conditiile in care fontul literelor e foarte mare. Din cate am vazut eu, criticii au fost foarte laudativi la adresa acestui roman. Si in parte ii inteleg: tehnica scrierii lui e perfecta (asa cum spunea o colega de-a mea, cu mult mai multe cunostinte in acest domeniu). Daca formarea mea ar fi fost pe partea umanista, poate as fi citit cartea din alte puncte de vedere. Dar eu am citit-o doar cu sufletul. Si mi s-a parut acceptabila, dar nu geniala. Poate calificativul asta pe care i-l dau de 7 (din 10) se datoreaza faptului ca acum cativa (mai multi)ani am citit o alta carte a lui Marquez, care mi-a ramas pentru totdeauna in minte si in suflet: „Dragoste in vremea holerei”. Aia carte adevarata! (Neaparat sa o cititi daca n-ati facut-o inca). Si de atunci, ce am mai citit scris de el mi s-a parut insignifiant.

Subiectul romanului e simplu (si usor de inteles din titlu). Cineva va fi omorat si lucrul acesta e anuntat tuturor de catre viitorul autor al crimei. Cei din jur cred sau nu ca acesta crima se va intampla, unora le pasa altora nu, unii reactioneaza (sau nu). 

Ce mi-a placut in roman: faptul ca, desi stiam cum se va termina (cu o crima), am fost maiestrit amagita sa aflu de ce, cine si cum.  Omul asta stie sa scrie o poveste.

Sa vedem, ce nu mi-a placut. In primul rand, asa cum se intampla in mai toate cartile lui, Marquez are multe personaje. Extrem de multe, as zice eu, pentru un roman atat de mic. Si nu ii cheama si pe ei scurt, ca sa le tii minte numele (eu am o mare problema cu chestiunea asta, nu tin minte nume). Ia sa va dau niste exemple: Santiago Nasar, Placida Linero, Maria Alejandrina Cervantes, Victoria Guzman, Divina Flor, Clotilde Armenta, Pedro si Pablo Vicario, Margot, Cristo Bedoya, Angela Vicario, etc. Mai sunt inca pe atatea personaje, unele nefacand prea multe, spunand doar cateva cuvinte. Toata aglomeratia asta mi s-a parut obositoare.

Dar si mai tare m-a deranjat aerul fatalist al istorisirii. Inca din titlu se stie ca cineva o sa fie omorat. Dar intrebarea e: de ce nu face nimeni nimic ca sa opreasca crima? Eu, care sunt un om de actiune, nu inteleg deloc atitudinea de supunere in fata inevitabilului. Si de aceea, dupa ce am terminat cartea am fost ferm convinsa ca n-as fi putut trai niciodata  intr-o societate ca aceea.

Daca v-o recomand? In mod sigur, dar sa o cititi inainte de a incepe romanele mari ale lui Marquez (Dragoste in vremea holerei, Toamna patriarhului).

COMENTARII
    ulman mihaela
    18 Feb 2014
    9:38am

    Mi-a placut comentariul despre carte si sfirsitul a fost extraordinar, dupa parerea mea. E asa ca-n viata. Stim cu totii ca va urma asta, nu facem nimic, ne si enervam chiar, dar mergem pina la sfirsit. Dovada ca ai terminat cartea si ai tras concluzia finala care te-a dominat de la inceput. Dar sa recunoastem, are un stil unic de a scrie si de a te determina sa o faci pina la final. Foarte bine spus, nu are rost sa mai spui nimic decit ca merita sa mai si citesti, chiar daca ai experienta celui care a citit cartea. Bravo Brindusa, te asteptam si data viitoare cu noi lecturi captivante. Pupici dulci

Adauga comentarii