„Chemarea cucului” de Robert Galbraith

Titlul original: „The Cuckoo’s Calling” . Publicata: aprilie 2013. Tradusa si publicata in limba romana de Editura Trei . Eu am citit-o in varianta audiobook (in engleza). Nota mea: 8 (din 10) 

 O puteti cumpara in varianta Paperback (in lb. romana),  ebook sau audiobook (in lb engleza)

Autorul acestei carti (Robert Galbraith) este de fapt cunoscuta autoare a seriei „Harry Poter”. J.K.Rowling. Nu stiu daca aceasta strategie de a incepe o noua serie de carti sub pseudonim e una de marketing, sau pur si simplu femeia a vrut sa vada daca lumea va aprecia si scriitura politista la fel de mult ca pe cea vrajitoreasca. Adevarul e ca la inceput romanul politist „Chemarea cucului”  a avut critici pozitive, dar s-a vandut destul de subtire. Abia cand s-a aflat adevaratul autor (lucru care n-a durat prea mult ca sa se intample) lumea a inceput sa cumpere cu mai mult avant.

Pentru o carte politista, e destul de bine scrisa. Nu e foarte originala, dar subiectul si personajele sunt destul de bine conturate, in asa fel incat sa o faca buna de citit intr-o vacanta. De fapt personajul principal (Cormoran Strike) nu-si dezvaluie chiar toate secretele, pentru ca „Chemarea cucului” este doar prima dintr-o serie de romane politiste cu acelasi detectiv particular. 

Sa va spun in mare despre ce e vorba: Supermodelul Lula Landry (cu o viata personala complicata si incalcita) este gasita moarta, dupa ce s-a aruncat de la etaj. Prietenii ii spun si Cuckoo, de unde si titlul cartii. Fratele ei, John Bristow, nemultumit de verdictul dat de politie: sinucidere, il angajeaza pe detectivul particular Cormoran Strike ca sa investigheze din nou aceasta moarte. Personajul Cormoran face parte din liga lui Philip Marlowe (detectivul din romanele lui Chandler). Este un veteran de razboi care s-a intors ranit in tara. Are un trecut care il macina, o viata amoroasa distructiva, si cativa datornici care il cauta insistent. Prin urmare accepta cazul. Si, intr-un final, il si rezolva. Cum, va las pe voi sa aflati.

Concluzia mea: este o carte distractiva, usoara, de vacanta, pe care v-o recomand pentru zilele de relaxare.

COMENTARII
    ulman mihaela
    9 Apr 2014
    6:59am

    Buna draga Brindusa. O trecem pe lista, mai ales pentru pustiul meu care acum e in mometul in care are chef de citit. Specific adolescentilor de altfel si nu comentez. Mi-a trecut cartea prin mina si sincer am reactionat ciudat cind am aflat exact asa cum ai scris si tu in prima parte despre autoare. Nu m-a tentat pe mine dar am sa incerc sa o iau.
    Imi permiti sa-ti recomand, da recunosc a fost si in ultimul mesaj, cartea Hotul de carti a lui Markus Zusak? E o carte de suflet. MUltumim pentru recomandare si pentru prezentare. Ca de obicei la inaltime.

Adauga comentarii