„Cea mai frumoasa carte din lume” – Eric Emanuelle Schmitt

Am terminat sa citesc „Cea mai frumoasa carte din lume” acum jumatate de ora. Am stat putin sa-mi revin si m-am hotarat sa scriu despre ea imediat, ca sa nu pierd vreun pic din sentimentele pe care m-a facut sa le traiesc. Cand am inceput-o nu parea sa ma emotioneze asa tare. Povestirile sunt scrise in asa fel incat finalul sa fie neasteptat pentru cititor. Primele au fost dragute, scriitura frumoasa, dar intr-un fel le stiam sfarsitul. Pentru mine pareau cazurile banale ale unui psiholog: femei si barbati cu diverse probleme (din copilarie sau nu) si obsesii in cautarea fericirii. Eu nu am putut empatiza cu ei. Abia a saptea poveste a inceput sa ma intereseze (Odette Toulemonde). Mi s-a parut foarte jucausa, optimista si datatoare de viata. Dar a opta (Cea mai frumoasa carte din lume) m-a trantit la pamant. Recunosc ca in momentul in care am citit ultimele ei cuvinte mi-au dat lacrimile. Nu stiu de ce. Poate pentru ca eram cu totul de acord, poate pentru ca mi-a starnit aduceri aminte despre bunica, poate pentru ca se leaga de ceea ce-mi place mie in viata. Nu stiu si nici nu vreau sa stiu. Mi-a placut ca m-a facut sa simt.

Pe mine m-a facut sa vibrez ultima povestire din carte. E posibil sa nu intelegeti ce mi-a placut mie la ea. Poate pe voi o sa va emotioneze alta. Asa e normal. Nu toti suntem la fel. Nu avem aceeasi varsta, aceleasi experiente de viata, aceleasi necazuri si nici acelesi bucurii. Dar oricat de diferiti suntem, va garantez ca veti gasi in „Cea mai frumoasa carte din lume” macar una care sa va placa.

In cele 8 povestiri veti intalni femei foarte diferite: prima este extrem de bogata de pe urma sotilor, dar ascunde un secret din adolescenta. A doua e nemultumita de toti si toate. A treia pare ca-si pierde mintile. A patra vrea sa se razbune, dar universul comploteaza impotriva ei. A cincea afla intr-un mod neasteptat un secret. A sasea e o adolescenta ce lasa amintiri de nesters unui barbat. Pe a saptea si a opta va las pe voi sa le descoperiti 😉

Eric Emanuelle Schmitt este un scriitor belgian, nascut in 1960. Este absolvent de filozofie, a predat vreo trei ani, si a inceput scriind piese de teatru. Dupa acestea a continuat cu nuvele si romane, pentru care a castigat diverse premii. „Cea mai frumoasa carte din lume si alte povestiri” a fost scrisa in 2006. A aparut in romaneste in 2011, la Editura Humanitas

 

COMENTARII
    ulman mihaela
    27 Feb 2014
    10:38pm

    Cea mai frumoasa carte din lume este o poveste scrisa pentru sufletul fiecarei femei, care se si regaseste in aceasta carte. Ca toate cartile lui Schmitt, este scrisa intr-o maniera placuta, usoara si care ramine o perioada in mintea cititorului. Ultima carte a lui Visatoarea din Osende, ti-o recomand cu caldura. E o carte care o citesti, ca si cea descrisa de tine, dupa o zi incarcata de probleme, in care te abandonezi efectiv in lectura si te simti alaturi de fiecare personaj mai bine dispus, mai trist, mai spiritual. Multumesc ca ai facut aceste comentarii fiindca atunci cind am pe cineva care citeste cartile mele preferate simt ca o relatie deosebita se infiripa si parca, chiar daca nu ne cunoastem, anticipam anumite comentarii. Felicitari Brindusa pentru acest blog. Imi face placere sa-ti citesc comentariile care sunt foarte bogate in descrieri, in explicatii. As putea sa-ti recomand, daca vei dori, sa citesti scriitori romani, pe care nu-i pune nimeni in valoare dar ei isi au rolul in lumea lecturii. Radu Pavel Gheo este un scriitor pe care ti-l recomand, pentru un alt tip de lectura. E posiibl sa pic sau nu pe aceeasi lungime de unda dar daca vei dori sa citesti ceva poti incepe cu Romania mea cu i din i, cu i din a.

Adauga comentarii