„Bastarda Istanbulului” – Elif Shafak

Bastarda Istanbulului de Elif Shafak. Editura Polirom, editia 2013

Dintotdeauna am avut impresia ca toti oamenii dintr-o anumita familie sunt interconectati printr-un fir nevazut. Si ca pastreaza in ei amintiri ancestrale care ii face sa aiba aceleasi reactii la nivel instinctual. Cum ar zice un proverb romanesc : „Sangele apa nu se face”. Din acelasi motiv ti se poate intampla sa te intalnesti cu o persoana pe care sa o indragesti din prima, sa ti se para ca o cunosti de ani buni (desi ai intalnit-o abia atunci), iar apoi sa afli ca este nepoata verisoarei de gradul trei a bunicii tale. Adica aveti macar o gena comuna. Si uite asa membri necunoscuti ai unei familii se regasesc si se reunesc la chemarea sangelui. Cam despre asta e vorba si in Bastarda Istanbulului de Elif Shafak.

Bine, la suprafata tema cartii ar fi una politica: genocidul turcesc asupra armenilor din anii 1915 – 1916, care nu a fost recunoscut de autoritatile turcesti nici pana azi. {Pentru ca a scris despre deportarea si eliminarea armenilor de catre guvernul Junilor turci, autoarea cartii a fost chiar acuzata ca a „insultat turcismul”. Pana la urma aceste acuzatii exagerate au fost retrase.} Personajele cartii (care sunt preponderent feminine) apartin a doua familii: una armeana si una turceasca. Armenii in varsta (care au emigrat in USA in perioada deportarilor) pastreaza in memorie cruzimile prin care au trecut. Cei tineri insa, nu mai vor sa comemoreze istorii pe care nu le-au trait. La fel noua generatie turca: recunoaste ca guvernul din acea perioada a facut greseli mari, dar ei traiesc in secolul 21 intr-o Turcie moderna si nu considera ca trebuie sa fie trasi la raspundere. Si cu toate acestea sunt afectati si unii si ceilalti de acest razboi tacut si rece.

 Aceasta poveste asa zis politica se intrepatrunde insa cu multe altele, asa ca „Bastarda Istanbulului” uneori pare un roman mistery, alteori seamana cu 1001 de nopti, sau chiar cu o carte de bucate. Superba este descrierea Istanbulului, asa ca mi-a facut o pofta nebuna sa ma duc sa-l vizitez. Absolut deosebite si exotice sunt toate personajele feminine. Femei cu caractere puternice si independente, suflete chinuite, familii ciudate dar unite, barbati insignifianti, mancaruri gata sa fie incercate (in special ashure, a carei reteta e prezentata in totalitate), asta o sa gasiti in cartea asta superba. Am avut impresia ca „Bastarda Istanbulului” e o carte pe care barbatii nu o vor intelege. Este o carte scrisa de o femeie, despre femei, pentru femei. Asa ca cititi-o, dragile mele 🙂

COMENTARII
    ulman mihaela
    19 Mar 2014
    8:51am

    Da Brindusa, o sa o pun pe lista cartilor de citit. Imi trec multe carti prin mina si poate ca uneori prezentarea de pe spatele cartii nu ma duce cu gindul la o lectura, dar acum ca ai venit cu o prezentare atit de frumoasa cred ca o sa o citesc cu mult drag. Din cite ai prezentat as spune ca o asemanare ar putea fi cu cartea Anotimpul fructelor de mango de Malladi Amurya. La cum am invatat sa te citesc printre rinduri va fi o carte pe care o vei citi. Deci multumim pentru prezentari. Si tare as dori sa incepem cu niste carti romanesti. Ai sa-mi dai dreptate dupa ce vei citi ce-ti recomand.
    Pupici dulci si o zi superba

Adauga comentarii