„1Q84” de Haruki Murakami

Ce cauta o recenzie de carte aici? (va puteti intreba voi) Asta-i blog de retete, nu de recenzii! Partial aveti dreptate. Numai partial, pentru ca asta-i un blog de retete de suflet. Si ce reteta-i mai buna pentru suflet decat o carte? Pe langa gatit eu mai si citesc (dupa cum va povesteam aici), asa ca m-am gandit sa creez o noua categorie pe blog : De citit. Aici veti gasi parerile mele despre cartile citite. Sper sa va placa si sa va inspire.

1Q84 este o trilogie scrisa de bine cunoscutul autor japonez Haruki Murakami. Spre deosebire de celelalte carti ale lui aceasta este foarte lunga. Am inteles ca in varianta romaneasca are peste 1000 de pagini (eu am citit-o sub forma de audiobook, in engleza). Aceasta nu trebuie sa va impiedice sa incepeti s-o cititi. Inca de la primele capitole o sa va prinda in mreje si n-o sa mai vreti s-o lasati din mana. S-ar putea chiar sa devina o usoara obsesie, asa cum mi s-a intamplat mie.

Daca as vrea sa asez 1Q84 intr-un gen, nu cred ca as putea. Asta pentru ca romanul e science- fiction, mistery, politist, si nu in ultimul rand o superba poveste de dragoste intre cele doua personaje principale Aomame si Tengo. Acestea isi povestesc intamplarile consecutiv, in capitolele primelor doua carti. In cea de-a treia carte povestea scrisa la persoana a treia e spusa de inca un personaj, Ushikawa.

In mare, Murakami creeaza o lume noua, care uneori se aseamana cu a noastra, dar alte ori are legi complet diferite. Aomame o numeste 1Q84, ca sa o deosebeasca de lumea anului 1984 in care ea traieste. Lumea asta paralela are doua luni si gazduieste niste personaje misterioase numite Little peopleLa inceput cititorul nu intelege cum au ajuns Aomame si Tengo in acesta lume, dar pana in final afla ca dragostea invinge totul, chiar daca ai nevoie de o lume paralela in care sa o regasesti. Bine, nu-i totul asa de simplu. O sa vedeti voi, ca misteru-i mare 😉

Inainte de a incepe acest roman, am citit cateva review- uri, toate scrise de cititori de limba engleza. Unii dintre ei au apreciat cartea la adevarata ei valoare. Altii insa se plangeau ca-i prea lunga (de parca poti crea un puzzle asa incitant in 200 de pagini) sau ca autorul repeta anumite idei de mai multe ori. Mie nu mi s-a parut deranjant lucrul acesta. Am considerat ca o face pentru a arata ca ideea respectiva e foarte importanta in tesatura narativa.

De ce ar trebui sa citesti 1Q84? Pentru ca te introduce putin in viata Japoniei, pe care noi, europenii, o stim destul de putin. Pentru felul in care sunt create personajele feminine: puternice, cu vointa, dar in acelasi timp sensibile si vulnerabile. Pentru ca vei afla cum se poate realiza crima perfecta. Si in principal pentru povestea care te va tine cu sufletul la gura de la primul pana la al 79-lea capitol.

In concluzie, acesta este un roman inteligent, in care autorul face multe referiri la muzicieni trecuti si prezenti (Bach, Vivaldi, Janáček, Rolling Stones), la scriitori precum Orwell si Cehov, la Karl Jung. Nimic nu-ti este oferit de-a gata. Cartea e plina de simboluri. Cititorul este lasat sa se intrebe de ce si cum, sa incerce sa gaseasca raspuns, sa descifreze mesaje criptice. Cum ar fi acesta, care mie imi spune ce ar trebui sa se intample dupa multi de ani de convietuire cu cineva „If you can’t understand it without an explanation, you can’t understand it with an explanation.”

Ce zici, vrei sa citesti 1Q84?

COMENTARII
  ulman mihaela
  11 Feb 2014
  9:53am

  Draga Brindusa ma bucur ca ai inceput cu Murakami. Asa cum ti-am spus e autorul meu preferat si fiindca traiesc, muncesc, imi petrec o parte din viata, intr-o biblioteca, am reusit sa-i citesc toate cartile. Le-am trait pe fiecare in parte si mi-am pus multe intrebari legate de fiecare personaj. Cine citeste Murakami, parerea mea, e o persoana diferita de cititorul romanelor de dragoste sau politiste. Fiecare pagina iti aduce un personaj, cu istoria lui, povestile vietii sale, incit senzatia pe care o traiesc e ca stau cu Murakami la masa si alaturi de o cafea povestim povestile celor pe care-i cunoastem sau trebuie sa-i cunosc.
  Nu sunt carti usor de citit dar sunt carti care ramin in sufletul celui care le descopera. Le recomand pe toate. Multumesc ca ai facut o recenzie frumoasa asupra acestei carti. Felicitari!

  brindusa
  11 Feb 2014
  8:42pm

  Cartea asta mi-a placut. Mai incercasem eu acum cativa ani alta carte a lui (In cautarea oii fantastice), dar n-am reusit sa o termin.
  Iti multumesc pentru comentarii. Sa mai scrii 😉

Adauga comentarii