Carnati de casa in Bucuresti

Daca ar fi dupa mine, porcii ar trai o viata lunga si infloritoare. Asta pentru ca nu-mi place carnea de porc. Imi plac, insa, traditiile romanesti. Si ce Craciun e ala fara traditionalii carnati de casa?
Prin urmare, am facut si noi vreo 10 metri. De partea asta s-a ocupat sotul meu (impreuna cu mama mea), eu fiind doar fotograful. Cand faci carnatii e destul de greu sa stii cantitatile exacte de condimente pe care le pui, pentru ca totul merge dupa „gustate”. Voi incerca sa aproximez
Carnati de casa
Ingrediente pentru carnati de casa
  • 4 kg carne de porc (pulpa)
  • 1 kg slanina, fara sorici
  • 4- 5 capatani de usturoi, pisat
  • 4-5 ardei iuti uscati si facuti praf (sau 2-3 lingurite boia iute de buna calitate)
  • 4 lingurite cimbru uscat
  • 3 linguri piper macinat
  • 1 l apa
  • 3-4 linguri de sare
  • 10 metri mate (intestine) de porc curatate

Cum se face:

  1. Intestinele de porc se pun in apa cu otet si se lasa peste noapte
  2. Carnea si slanina se taie bucatele si se toaca (de mare ajutor aici e masina de tocat electrica!)

3. Se pune 3/4 din usturoi, cimbru, ardei iute, piper si sare. Se amesteca, prin framantare cu mana.
4. Se adauga apa incetul cu incetul, framantandu-se mereu. Dupa ce ai pus jumatate din apa, pune amestecul pe limba si vezi ce gust are. Daca iti place mai condimentat adauga si restul de usturoi, cimbru, ardei iute, piper. Pune restul de sare.
5. Continua sa framanti adaugand toata apa. In final amestecul trebuie sa fie foarte moale

6. Pune la masina de tocat aparatul pentru facut carnatii (noi ii zicem tulumba).
7. Ia un intestin si sufla in el. Prin impingere pune-l pe tulumba.
8. De aici incolo e nevoie de doua persoane. Una pune amestecul in masina si invarte manivela, iar cealalta trage de carnat, ca sa nu fie umplut prea tare.  Carnatul se poate lasa intreg, sau se invarteste din loc in loc, ca sa se faca carnati mai mici.

9. Carnatii se lasa la scurs afara, la frig,(pe balcon) pentru cateva zile. Se pastreaza afara daca e frig sau in congelator.

 

COMENTARII
    Rosemary
    6 Jan 2011
    1:01pm

    My husband and I make venison sausage every year. (He likes it more than I do, but I enjoy making it . . . and it’s our little tradition! One of these days I might write a post about it!

    Brindusa
    6 Jan 2011
    5:11pm

    @Tania:
    thanks. Happy new year to you too!

    @Belinda: They are very good, but I can’t eat too much of them 🙂

    @Rosemary: please post! I am curious how they are.

Adauga comentarii