Carbonnade Flamande / Vita si ceapa brezate in bere

O reteta gasita in cartea Juliei Child ” Mastering the Art of French Cooking”. Se numeste Carbonnade Flamande, dar de fapt e un fel de tocanita brezata in bere, la cuptor.

Brezarea este o tehnica prin care alimentele sunt gatite in doua etape
1. mai intai carnea (sau legumele) este prajita putin, la foc mare, pe toate partile, pana cand devine maronie.
2. apoi carnea e fiarta la foc mic (sau in cuptor) intr-un lichid putin acid (vin, rosii, bere) si cu diferite arome, pana ce e bine facuta.

Carbonnade Flamande / Vita si ceapa brezate in bere

Ingrediente pentru 6 persoane

  • 1300 g carne vita (nu muschi) fara tendoane
  • 750 g ceapa taiata solzisori (nu prea mica).  Eu am gasit salote (cepe mici) pe care le-am taiat in jumatati si am pus si o ceapa mare taiata solzisori.
  • 4 -5 catei de usturoi, rasi mic
  • 500 ml bere
  • 6 linguri de ulei
  • 200 ml supa clara de vita (eu am facut-o in casa)
  • 1 lingurita zahar
  • 3 fire de patrunjel
  • 2 frunze dafin
  • 1/2 lingurita cimbru
  • 1 lingura amidon de porumb
  • 2 lingurite otet de vin

 

Mod de pregatire:

Incalzeste cuptorul la 180 C si pregateste o tava de bagat la cuptor.
Taie carnea in bucati mici (5-6 cm si subtiri). Sterge-le de orice umezeala cu prosoape de hartie.Pune 3 linguri de ulei la incalzit intr-o tigaie mare. Prajeste la foc mare carnea, pe toate partile, pana ce devine maronie. Pune carnea la facut in transe, ca sa nu aglomerezi tigaia.

Scoate carnea din tigaie si sareaz-o putin. In tigaie adauga restul de ulei. Caleste ceapa la foc moderat, pana devine aurie, amestecand continuu (cam 10 minute). Scoate din tigaie, asezoneaza cu sare si piper si amesteca in ea usturoiul.Pune in tava alternativ, straturi de carne si ceapa.

Pune supa in tigaia in care ai prajit, incalzeste-o si aduna bine toate sucurile care au ramas.Toarn-o in tava peste carne. Adauga bere, atat cat sa cuprinda carnea.

Adauga zaharul, patrunjelul, frunzele de dafin si cimbrul. Pune tava pe aragaz si incalzeste-o pana ce amestecul incepe sa fiarba.

Acopera tava cu folie de aluminiu si pune-o in partea de jos a cuptorului. Fierbe incetisor (poti da focul mai mic sau mai mare, in functie de cuptorul tau) pentru aproximativ 2 1/2 ore. Daca nu e facuta carnea, mai lasa la cuptor. Eu in ultima jumatate de ora am scos capacul si am mutat tava mai sus, ca sa faca putina crusta aurie.

Scoate frunzele de dafin, patrunjelul si ramurelele de rozmarin. Scurge lichidul din tava. Cu o lingura scoate grasimea in exces.
Amesteca amidonul cu otetul . Pune amestecul in sos si fierbe la foc mic pentru 3-4 minute. Verifica de sare si piper.(Julia zice ca ar trebui sa fie cam 400 ml de sos, dar eu n-am stat sa masor). Pune sosul peste carne.

Carbonnade Flamande

Se poate servi cu garnitura de cartofi natur sau taietei cu unt, decorat cu patrunjel.
Carbonnade Flamande este o mancare care se poate reincalzi si este la fel de buna ca si proaspata.
Pofta buna.

COMENTARII
    Elena Toma
    6 Mar 2010
    8:04am

    Oh, ce reteta interesanta! Eu am s-o fac neaparat, Brandusa, pentru ca fara garnitura, asa cum ai preparat tu, se potriveste si la dieta mea! Doar ca langa ea o sa fac si o salata. Felicitari si un weekend minunat sa ai langa cei dragi.

    Brindusa
    6 Mar 2010
    2:25pm

    Multumesc, Elena. Daca o faci, sa-mi spui cum ti-a placut. Noi ne-am indragostit de mancarea asta. Cu salata verde e si mai buna.

    Vita in bere neagra cu scortisoara -Cooking with my soul
    21 Aug 2015
    3:16pm

    […] la ordinea zilei in bucataria mea. Dar berea, ehe asta e alta poveste. Pana acum n-am folosit-o decat o data, si atunci era bere blonda. Prin urmare teritoriul asta este aproape virgin pentru mine. Am facut […]

Adauga comentarii