Bucataria greceasca – Calator in Grecia

Frumoasa a fost vara asta, dragilor. Exact pe gustul meu: nu foarte fierbinte, relaxanta, cu mancare buna si carti din belsug. Asta e si motivul pentru care nu m-ati mai vazut pe aici. Doua luni am trait viata din plin. Si m-am intors la voi cu povesti si retete noi. Cat sa ne tina pana la urmatoarea vacanta 🙂

Pe unde ne-am plimbat noi in vara asta? Mai intai in Grecia. N-am fost prin vreo insula, ci in Halkidiki. Pentru cei care nu stiu, aceasta regiune este o peninsula formata din trei brate: Kassandra, Sithonia si Athos.

Al treilea brat, Athos este in cea mai mare parte inafara circuitului turistic, fiind ocupat de o manastire de calugari. Kassandra si Sithonia insa, sunt pline de plaje superbe, in marea lor majoritate cu putini ocupanti, lucru care pentru mine e foarte important! Dar despre frumusestile astea o sa va povestesc mai tarziu. Azi vreau sa va incant cu ce bunatati am mancat pe acolo. Inca de la inceput sa stiti ca la toate retetele lor ingredientul esential e uleiul de masline. Bun, bun, dragilor. Cu aroma fructata, putin verzui si dens. Si din care mi-am adus si eu putin. Vreo 10 litri, ca am familie mare 🙂

Bucataria greceasca e speciala pentru noi. Amvrut sa incercam mai multe localuri, asa ca am fost sa mancam la mai multe taverne, dar una ne-a placut in mod deosebit. Avea busuioc pe mese, fructe de mare genial gatite, berea rece si muzica greceasca live. Ce altceva ne mai puteam dori?

Bucataria greceasca
Bucataria greceasca

Mai intai, salata de iaurt cu castraveti, Tzatziki. Cu niste ulei de masline. Din care am mancat aproape zilnic. Buna rau!

Bucataria greceasca

Ciupercute cu branza feta si ulei de masline

Bucataria greceasca

Paine prajita cu oregano si unt amestecat cu masline, ardei si ulei de masline (cum altfel!)

Bucataria greceasca

Si am mai mancat o vanata coapta la gratar si stropita cu usturoi si ulei de masline. Ne-a placut asa de mult, ca am mancat-o inainte sa reusesc sa-i fac poza. Dar promit sa fac reteta si s-o pun aici in scurt timp.

Ca fel principal,  am incercat ceva mai usor: niste sardine. Bune si alea prajite in ulei, si alea la gratar. Cu multa lamaie. Si ulei de masline 😛

Bucataria greceasca

Calamar umplut cu branza feta si ardei , la gratar. Perfect facut, carnea nu a fost tare deloc, iar umplutura a avut si putin ardei iute, atat cat sa ajute berea sa alunece usor pe gat.

Bucataria greceasca

Scoici saganaki, intr-un sos de rosii aromat si foarte usor.

Bucataria greceasca

Calamar la gratar, in sos de lamaie si ulei de masline. Cu ardei copti.

Bucataria greceasca

Mousaka.  Reteta greceasca are si cartofi, si vinete. Si pe deasupra are sos bechamel. Scuzati poza, ca-i facuta cu telefonul (ca si cele care urmeaza)

Bucataria greceasca

Pastitsio. Un fel de budinca de macaroane cu nume italienesc, dar care e foarte raspandita in Grecia.

Bucataria greceasca

Desertul a fost in general din partea casei. Portii micute si putin sosfisticate, pentru ca oricum nu mai intra mai nimic in stomac. Am mancat pepene verde, salam de biscuiti (da, si ei au asa ceva), cheesecake. Si multa, multa inghetata

Bucataria greceasca

Si acum, sa vad care e parerea voastra.
Ce ziceti dragilor? Va place mancarea greceasca?

COMENTARII

Adauga comentarii