Brownie cu ciocolata si piure de zmeura

M-am trezit ieri dimineata cu asa…  o pofta….  de a manca ceva ciocolatos si decadent. O brownie cu ciocolata. Cam asa cum a facut Catalina in prajitura ei cu care m-a innebunit cu ceva vreme in urma. Asta e o negresa cu muulta ciocolata, care e extrem de buna calduta (dar nu prea mult) cu niste inghetata pe deasupra. Sau cu sos de fructe. N-are importanta de care fructe, dar eu zic sa fie asa mai acrisoare sa-i taie din ciocolata :)))
Eu am facut-o in cateva forme individuale, dar la fel de bine se poate coace in tava rotunda (de 24 cm) sau intr-o tava patrata mai mica.

Brownie cu ciocolata si piure de zmeura

 

Ingrediente pentru tava rotunda de 24 cm sau o tava patrata de dimensiuni (aproximative) 25 cm x 25 cm

  • 200 g ciocolata neagra buna, taiata bucatele
  • 180 g unt gras, taiat cuburi
  • 3 oua
  • 120- 150 g zahar brun (sau alb daca nu ai din ala brun)
  • 80 g faina
  • un praf de sare

Piureul de zmeura:

  • 200 g zmeura
  • 3 linguri zahar pudra

Cum se face:

  • Topeste untul si ciocolata la baia de aburi. Ai grija sa nu intre apa in crema. Amesteca bine cu un tel in forma de para, pana ce se omogenizeaza si nu mai ramane nici o bucata de ciocolata netopita. Pune crema la racit pana cand atinge temperatura degetului.
  • In timpul asta incalzeste cuptorul la 180 C
  • Bate ouale cu sarea si zaharul cam 10 – 15 minute, la viteza mare. In final zaharul trebuie sa se fi topit.
  • Toarna ouale in crema de ciocolata racita si omogenizeaza bine.
  • Cerne faina deasupra (cu o strecuratoare mica) si amestec-o si pe ea usor. Ai grija sa insisti la fundul castronului, pentru ca ciocolata are tendinta sa se depuna acolo;)
  • Toarna compozitia in forme unse cu unt sau in care ai pus hartie de copt. Daca ai folosit o tava corespunzatoare, inaltimea prajiturii trebuie sa fie de aproximativ 5 cm. Coace 20 – 25 de minute la 180 C. Chiar daca ti se pare ca prajitura e prea moale, nu coace mai mult de 25 de minute, pentru ca textura o sa i se schimbe si n-o sa mai fie buna.
    Lasa prajitura sa se raceasca in cuptor, cu usa deschisa. Prin racire prajitura se mai intareste.
  • In timp ce coci prajitura, fa piureul de zmeura. Mixeaza bine fructele cu zaharul. Pune  intr-o strecuratoare fina si, amestecand cu o lingura, separa semintele. Pune piureul de zmeura intr-o craticioara si fierbe-l cateva minute la foc mic, ca sa se lege.
  • Serveste felii de prajitura cu piure de zmeura.
  • Textura acestei prajituri trebuie sa fie onctuoasa in interior, sa se topeasca in gura. La suprafata trebuie sa aibe o crusta subtire crocanta. Asta e adevarata brownie!
COMENTARII

Adauga comentarii